Billig tvättmaskin

Tvättmaskinen är en av de stora uppfinningarna som underlättat livet för miljontals människor i modern tid. Att inte behöva kånka och släpa på vatten och smutsiga kläder och lakan och sedan stå och skrubba i timmar är något vi alla bör vara tacksamma för. Det var trots allt inte så länge sedan som det var just det alla var tvungna att göra och i stora delar av världen är det fortfarande så.

Vid val av ny tvättmaskin finns det idag en myriad av olika alternativ vad gäller saker som storlek, märke, kapacitet, el- och vattenförbrukning, design och program och det är inte alltid det lättaste att bestämma vad som passar bäst. För att inte tala om priset! Det finns både billiga och svindyra tvättmaskiner och som lekman kan det vara svårt att veta vad som är rätt. Är det värt att investera i en riktigt kostsam tvättmaskin i långa loppet eller är det smartare att välja en modell som inte tar så hårt på plånboken? Kan man över huvud taget hitta en produkt som är både billig och bra?

Här kommer du att få information om skillnaderna mellan olika typer av tvättmaskiner, lite historia, tips på vad du bör tänka på innan du bestämmer dig och svar på vanliga frågor. Förhoppningsvis kommer det att underlätta ditt val så att du kan känna dig trygg och nöjd med ditt beslut.

En kort historik

Innan tvättmaskinen uppfanns gjordes all tvätt för hand och den skedde antingen i hemmet efter att man burit hem stora mängder vatten eller vid sötvattendrag som floder och sjöar. Var man rik hade man anställda som gjorde det men i de allra flesta fallen var det något som hushållets kvinnliga medlemmar fick ta hand om, och tvättdagen uppfyllde i princip en hel dag.

Redan på 1600-talet började man experimentera med olika typer av mekaniska tvättmaskiner och den dominerande modellen blev en slags metalltrumma som man roterade med hjälp av pedaler eller en vev. Vissa modeller var utrustade med räfflor eller små koner för att komma åt det som skulle tvättas ordentligt och även om det fortfarande var tungt och jobbigt att tvätta på detta sätt så var det faktiskt effektivare än att stå och gnugga och skrubba för hand.

I och med ångmaskinens uppfinnande på 1700-talet utvecklades tvättmaskinen radikalt då man nu kunde tvätta utan fysiskt arbete men maskinerna var fortfarande stora och klumpiga och alltså inte någonting folk hade i sina hem. Det skulle dröja tills 1900-talets början för att en regelrätt elektrisk tvättmaskin kunde börja användas men då el fortfarande var något av en lyxvara var det fortfarande inte så många som kunde skaffa en. Några årtionden senare hade dock strömtillförseln ökat så pass mycket i västvärlden att fler och fler hushåll kunde skaffa sig en egen tvättmaskin, och efter det andra världskrigets slut blev den en av de populäraste hushållsapparaterna. Många kan knappast tänka sig att tvätta allt för hand idag men, som sagt, det var inte länge sedan som det var det enda alternativet!

Moderna tillägg

Även om 50-talets tvättmaskin i princip är den samma som idag så har det tillkommit ett stort antal funktioner och förbättringar till både själva designen och operativsystemet. Större vikt har till exempel lagts vid miljövänlighet och energiförbrukning, och det finns idag appar till många modeller där man dels kan styra maskinen och dels till och med se en tvätts framskridande. De flesta modeller idag har ett flertal program som användaren kan välja mellan beroende på vad för slags tvätt som skall läggas i, hur mycket tid man har på sig och hur ren eller torr man vill att den ska bli i slutändan. Andra inbyggda funktioner som tillkommit under de senaste årtiondena är ånga, barn-lås och timer. Det finns också ett större utbud på modeller där man kan välja mellan olika storlekar och proportioner men också utseende och färg. Alla dessa olika faktorer påverkar naturligtvis tvättmaskinens pris, och det är just därför som det är så viktigt att man vet vad man bör tänka på innan man gör sitt inköp.

Energiförbrukning

En av de riktigt stora frågorna när det kommer till dagens tvättmaskiner är hur mycket vatten och ström de drar och hur vänliga de är mot naturen. Vi är mer medvetna än någonsin om dessa frågor och det är därför inte bara en ekonomisk eller tidsbaserad fråga utan också en miljöfråga. Det samma gäller val av tvätt- och sköljmedel liksom hur ofta och hur länge man ska tvätta.

Nästan alla tvättmaskiner är idag tillverkade med energivänliga alternativ och det står alltid markerat på kontrollpanelen vilka de är. Oavsett om man har en touch screen, knappar eller en ratt så kan man se vilket eller vilka program som är särskilt utformade för att dra mindre el och vatten tack vare en pil som pekar på just dessa. Har man fler än ett program som är anpassade så står det flera pilar och variabeln har oftast med temperaturen att göra, och därför brukar tillverkaren skriva gradantalet inne i den ihåliga pilen. Det handlar allra oftast om de två vanligaste temperaturerna, 40 och 60 grader, då det är just dem som folk i allmänhet använder mest.

Det är viktigt att poängtera att de miljövänliga alternativen inte har med tvättens kvalitet att göra, utan med hur mycket el och vatten som dras, och resultatet ska alltså var detsamma som ett ”vanligt” tvättprogram. Den stora skillnaden brukar ofta vara hur lång tid som tvätten tar att genomföra och man kan jämföra det med en bil som går snabbt eller långsamt; ju snabbare och intensivare man kör desto mer sliter man på motorn och desto mer bensin förbrukar man.

I Sverige och i de flesta andra länder är tvättmaskiner nuförtiden märkta med en energimarkering mellan A till G, vilket har att göra med hur väl en maskin tvättar i förhållande till sin energiförbrukning. Alla tvättmaskiner i Sverige måste ligga inom kategorin A vad gäller själva tvättandet och det finns mycket strikta lagar på hur miljövänliga de är. Vissa tillverkare har lagt till ett antal plusmarkeringar efter bokstaven, med de har mindre att göra med lagstiftningen och mer med marknadsföringen att göra.

Vilka program är bäst?

Oavsett om du köper en dyr eller billig tvättmaskin så är det alltid bäst att köra de program som drar minst el och vatten. Det ska stå klart markerat med en ihålig pil vilket program som rengör bäst till lägst kostnad och det brukar oftast vara inom de två vanligaste kategorierna kulörtvätt på 40 grader och vittvätt på 60 grader. Över lag så är de lägre temperaturerna de mest miljövänliga och många väljer därför att tvätta allt på högst 40 grader.

Andra program som kanske inte är lika energibesparande men samtidigt är bra och praktiska är saker som halv tvätt och snabbtvätt. De här programmen är bra om du behöver tvätta några specifika plagg lite snabbt eller om du inte har tid att vänta på att en hel tvätt-omgång ska genomföras. Du får dock räkna med att de här programmen inte producerar riktigt lika ren tvätt och att kläderna fortfarande är ordentligt blöta när du plockar ur dem då de inte centrifugerats alls eller endast lite grann, så välj inte de här programmen om du behöver kläderna snabbt eller om du inte har tillgång till torktumlare och det regnar ute. Tänk också på att centrifugering sliter mer på en tvättmaskin så om du vill köpa en billigare modell så är det smart att välja en med lägre hastighet, helst runt 1400 rpm.

Om du letar efter en bra tvättmaskin till låg kostnad är det därför viktigt att du tittar på energiförbrukningsprogrammen så att du inte köper en maskin som sedan visar sig vara svindyr i drift. Finns det åtminstone ett eller två program markerade med pil så kan du vara nöjd! Ta också dina egna kläder med i beräkningen då olika material kräver olika tvätt. Det är stor skillnad på behoven om du hela tiden har på dig naturmaterial eller om du mest använder syntet, och om du syr eller stickar dina egna kläder så behöver du en tvättmaskin som inte är för tuff mot dem. En tvättmaskin som sliter ut kläderna för snabbt blir ju en dyr historia om du tvingas köpa nya jämt och ständigt!

Storlek och utrymme

En annan viktig faktor när det gäller val av tvättmaskin är hur stor apparat du behöver och hur stort utrymme du har för den i ditt hem. Har du tillgång till en källarlokal eller ett garage eller bor du i en liten studentlya? Bor du i ett hem med högt i tag där det finns utrymme att utnyttja höjden? Ska maskinen stå under en köksbänk eller helt fritt?

Standardmodellen för tvättmaskiner har två olika proportioner beroende om de matas framifrån eller uppifrån. Den mest klassiska modellen är den med frontmatning och den brukar vara 85cm hög och 60x60cm bred/djup. Anledningen till att det här är det vanligaste formatet har dels att göra med standardiserade mått för köksmöbler och dels med placering av rör i hus och våningar. Självfallet finns det också andra mått, där maskinen till exempel är smalare eller mindre djup men över lag kan man säga att frontmatade modeller tar mer plats än toppmatade.

För den toppmatade modellen är standardformatet också en höjd på 85cm medan proportionerna mellan bredd och djup är 40x60cm men återigen finns det modeller av andra proportioner. De här maskinerna passar vid första anblicken bättre i mindre hushåll då de tar upp mindre yta, men det gäller att ta med i beräkningen att det ska finnas plats för att manövrera luckan på toppen. Medan en frontmatad tvättmaskin kan stå under ett bord eller en köksbänk så måste en toppmatad modell ha fritt utrymme ovanpå. Har man dessutom en torktumlare så måste den stå bredvid tvättmaskinen eller någon annan stans i lokalen, medan en frontmatad modell tillåter att man monterar torktumlaren ovanpå i en så kallad tvättpelare, inte olikt ett kylskåp och en frys som också kan stå ovanpå varandra.

Generellt sett så brukar toppmatade tvättmaskiner vara billigare än frontmatade men det gäller som sagt att du väljer en tvättmaskin som passar dina och ditt hems behov. Kvaliteten på det du tvättar är densamma oavsett vilken typ av matning du väljer så här är det framförallt en utrymmesfråga.

Kapacitet

Ytterligare en viktig fråga när det kommer till inköp av en ny tvättmaskin är vilken kapacitet du behöver. Är det många i hushållet eller bor du själv? Kommer du att ha tid att tvätta ofta eller är du så upptagen att du max kommer att klara av det en eller två gånger i månaden? Om du väljer en billig modell som visar sig ha för liten kapacitet kan det hända att du spenderar mer pengar på ständiga tvättar än en större modell där du kan köra en enda stor tvätt vid enbart ett tillfälle. Omvänt så kan en för stor modell innebär att du förbrukar mer energi på dina tvättar då den inte används till sin fulla kapacitet.

Över lag så kan man säga att en person som bor ensam behöver minst 4-7kg medan en stor barnfamilj kan behöva så mycket som 12kg. Här gäller det åter igen att ta sig en funderare på vad och hur mycket man kommer att behöva tvätta, då det aldrig är bra att fylla en maskin till max. Det beror dels på att en fullpackad maskin blir trött mycket snabbare än en maskin som är fylld till 75-80% och därmed kommer att slitas ut fortare, men också på att en proppfull maskin inte kan göra sitt jobb fullt ut då vatten och tvättmedel inte kan cirkulera helt fritt.

Installation

Några ord bör också ägnas åt installationen av en ny tvättmaskin, då detta är en kostnad som inte alla tar med i beräkningen. En riktigt billig maskin kan plötsligt bli en svindyr affär om man inte får den installerad eller om man förstör den vid egna försök, och här gäller det verkligen att göra efterforskningar.

Många återförsäljare av tvättmaskiner erbjuder installering som en del av offerten och i många fall kan det vara guld värt, särskilt om man är oteknisk eller lider av något fysiskt handikapp som gör det svårt att installera själv. Om man väljer en riktigt dyr tvättmaskin så är det inte ovanligt att man också får installering men man måste alltid fråga hur återförsäljaren ställer sig inför detta.

Väljer man däremot att köpa en billigare modell så är det inte särskilt vanligt med automatisk installationsservice och då får man välja mellan att antingen betala extra till försäljaren eller att klara av installationen på egen hand. Om du har tur har du kanske en vän eller bekant som kan hjälpa dig, men om du inte har det så finns det massor med bra instruktioner att hitta i böcker och på nätet. Har du redan en gammal tvättmaskin på platsen där den nya ska stå så är det i princip bara frågan om att koppla ur den ena och koppla in den andra, men om du är det minsta osäker på hur det hela ska gå till kan det vara värt en extra slant att få jobbet gjort åt sig.

Garanti

Många säger idag lite cyniskt att moderna produkter designats för att inte hålla mer än i max fem år medan äldre tvättmaskiner höll hur länge som helst. Hur man än ställer sig inför den frågan är det alltid viktigt att man får en bra garanti och olika återförsäljare och tillverkare erbjuder olika villkor. Medan vissa endast ger en garanti på ett eller två år så finns det andra som har mellan fem och tio år, och det finns dessutom leverantörer som erbjuder extragarantier på hela maskinen eller enbart villkor på motorn. Om du köper en maskin med låg garanti så sparar du in en rejäl slant vid första anblicken, men det kan visa sig bli en riktigt dyr affär om den går sönder. Se därför över vad som erbjuds och välj helst en garanti som räcker lite längre.

Kostnad och märken

Producenter av tvättmaskiner finns det många men vilka som är bäst diskuteras ofta i expertpaneler och bland årliga Bäst i test skribenter. När man jämför olika märken så är det inte bara tvättmaskinernas olika funktioner och energikonsumering som tas med i beräkningen, utan också huruvida maskinen är tyst eller bullrig, om den har en smidig funktionspanel och vad den erbjuder i förhållande till sitt pris. Som konsument är det därför viktigt att man prioriterar rätt efter sina egna behov och skaffar en maskin som är bäst lämpad för en själv.

Enligt många kunniga återförsäljare och experter så är de bästa tillverkarna av tvättmaskiner idag bland annat Siemens, Miele och Bosch, medan de sämsta är Zanussi, Cylinda och Candy. Av förklarliga skäl är de förstnämnda tillverkarna också de dyraste och här kan man hitta maskiner som ligger långt över 10 000 kronor-strecket. Generellt sett så kan man dock hitta mycket prisvärda alternativ runt 5000 kronor även bland de stora, tunga namnen och de har dessutom de bästa garantierna.

Sammanfattning

För dig som planerar att skaffa en tvättmaskin finns det en hel del att tänka på och här följer en liten summering av några viktiga aspekter som påverkar en maskins pris.
• Topp- eller frontmatning. Toppmatare är i snitt billigare än front, och tar upp mindre yta.
• Energiförbrukning. En tvättmaskin med låg el- och vattenförbrukning kostar mindre i drift.
• Centrifugering. En maskin med lägre hastighet slits ofta ut långsammare.
• Kapacitet. Anpassa alltid efter dina behov då liten kapacitet kan innebära flera tvättar och därmed högre driftkostnad.
• Installering. Billigare tvättmaskiner inkluderar sällan installering.
• Garanti. En bra garanti kan visa sig vara en mycket stor investering.
• Egna kläder. En maskin som inte är skonsam mot kläderna innebär att man oftare måste köpa nya plagg. Är du en kashmir- eller bomullsbärare?

Senast Uppdaterad: 2019-12-12 12:41:30

Ge din syn på Tvättmaskin
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu