Billig elcykel

Elcyklar har blivit allt populärare under de senaste åren och det beror både på deras miljövänlighet och ständigt påbättrade design. Det har gjorts stora tekniska framsteg inom framställningen och allteftersom människor blir mer medvetna om att bilar lämnar ett stort karbonavtryck efter sig blir cyklarna vanligare.

Om du funderar på att skaffa dig en elcykel så är det bara att gratulera; cykeln kommer att vara dig till stor nytta och glädje och du slår med det ett personligt slag för naturen. Däremot kan det kanske vara lite knepigt att bestämma exakt vilken sorts elcykel som passar dig bäst de det finns en hel del faktorer att ta med i beräkningen. Har du dessutom inte en jättestor budget att röra dig med kanske du också tvivlar på om det är värt att investera i en billigare modell, och det är just det vi ska fokusera på i den här artikeln.

Skillnaden mellan en billig och en dyr elcykel

Elcyklar är fortfarande förhållandevis dyra och du får räkna med att betala bra mycket mer än för en vanlig cykel om du vill skaffa dig en. Det finns dock olika prisklasser och idag finns det många modeller som ligger på den nedre delen av skalan som ändå är bra och funktionella. Precis som med allt annat så finns det emellertid skillnader mellan en dyr och en billig elcykel, även om de kanske inte kommer att påverka just dig och dina behov. Viktiga faktorer i valet av elcykel är bland annat hur mycket du kommer att använda den, hur landskapet ser ut där du bor (platt eller backigt), vilka möjligheter du kommer att ha för att ladda din cykel och hur viktig själva designen är för dig.

Batterier: Det är relativt billigt att ladda elcyklar och helt enkelt en fråga om att koppla i den i en vanlig kontakt. Vissa modeller går snabbt att ladda medan andra tar många, långa timmar och hur länge ett batteri sedan räcker kan också variera rejält, beroende på batteriets kapacitet och hur mycket motorn får jobba. Om du bor på en plats med många backar kommer batteriet av förklarliga skäl inte räcka lika länge som om du bor i ett helt platt landskap, och om du använder cykeln för mycket långa sträckor dagligen så får du räkna med att ladda den oftare. Andra, mindre faktorer som kan påverka batteriets livslängd är din och cykelns vikt, temperatur och hur väl du tar hand om det. Om du till exempel inte ska använda din cykel på några veckor så är det klokt att hålla batteriet på runt 60% så att cellerna i det inte blir under- eller överansträngda.

Idag finns det elcyklar som har mycket stor batterilängd, vilket är fantastiskt bra om man ska färdas långa sträckor eller om man kommer behöva motorn mycket. Även billiga cyklar har mycket bättre tid nuförtiden än för bara några år sedan, men batteriet är en av delarna som du kan få kompromissa med litegrann om du vill ha ett alternativ som är skonsammare för plånboken. Å andra sidan finns det mer och mer tillgång till laddningsstationer runtom i Sverige, och det kanske rentav är så att du inte kommer att behöva cykeln så mycket att du tar slut på batteriet? Ett tips är att skriva ner exakt hur mycket du färdas under en veckas tid; till jobbet, skolan, träningen, kompisarna osv. och sedan jämför med vilken kapacitet den billiga elcykeln erbjuder. Generellt sett kan man säga att en laddning brukar räcka mellan 4 och 10 mil, vilket kan reflekteras i priset.

Hjulen: Är du stadsbo eller bor du ute på landet? Vill du ha cykeln för enklare resor till och från jobbet på asfalterade vägar eller ska du ut på ojämna skogsstigar. Det är viktigt att ha hjul som passar din transport så bra som möjligt och om du vet med dig att du kommer att behöva riktigt tjocka och tåliga hjul kan det kosta lite extra. Om du å andra sidan inte planerar att ta dig upp och ner för skogssluttningar så kan ett par enkla hjul fungera hur väl som helst.

Växlar: Exakt som vanliga cyklar så är elcyklar ofta utrustade med ett antal växlar, vars uppgift det är att göra pedaltrampandet så enkelt som möjligt under olika förhållanden. Eftersom elcyklars motorer aktiveras när man till exempel kämpar sig upp för en backe så kan du anpassa växeln efter svårighetsgraden så att du får precis den motorhjälp som du behöver. Det gör det skonsammare för både dig och din cykelmotor, då dess kapacitet inte utnyttjas till max om det inte behövs. Om du däremot inte kommer att cykla i mycket varierad och kuperad miljö så är det, ärligt talat, ganska onödigt att ha en massa växlar och du kommer betala överpris för funktioner som du inte behöver. Cykelns allround kvalitet påverkas alltså inte av antalet växlar, även om många mekaniker hävdar att ju fler växlar en cykel har desto högre risken för problem.

Du betalar för märket: Stora, berömda märken kostar mer än små och okända. Det är regeln inom alla marknader och gäller även elcyklar. Det betyder dock inte att den mindre kända tillverkaren är dålig; tvärtom finns det många exempel på mindre och billigare produkter som är minst lika bra som de stora namnen. Märken handlar nämligen inte bara om kvalitetsgaranti utan också om saker som image och utseende. Många tekniknördar och trendnissar tycker att det är ett måste att stoltsera med de riktigt namnkunniga märkena medan andra faktiskt gillar att ha mer obskyra loggar på sina cyklar. Huvudsaken är att du får det du vill ha och behöver, och det är just därför som det är så viktigt att jämföra och att analysera vilka dina inköpskriterier är.

Design: Elcyklar kan se ut på alla möjliga vis men om du är ute efter en vanlig, enkel cykel så är designen förmodligen inte ditt första kriterium även om budgetvarianter kan vara nog så snygga. Riktigt dyra cyklar han ha fantastiska designer men det får man också betala för, så varför lägga en massa dyrbara slantar enbart på utseendet när det är funktionen som är det viktigaste? Tycker du att cykelns yttre är viktigt så kan du ju alltid göra det unikt och kul genom att sätta en personlig touch på den, till exempel med lite färg eller dekaler. Det här rekommenderas dessutom av polisen, då en cykel som ser udda ut är mer riskabel att stjäla än en modell som lätt smälter in i mängden.

Service och garanti: Ju dyrare en elcykel är desto bättre service- och garantivillkor kan du förvänta dig, men det betyder inte att billigare varianter inte har några bra köpevillkor alls. En billig elcykel kan ha flera års garanti idag även om den kanske inte kan nå upp till de stora, etablerade märkenas enorma garantier på 10 år.

Bättre kvalitet på budgetcyklar än någonsin

Om du läser folks omdömen på de billiga elcyklar de köpt för några år sedan och dem som köpts idag så kommer du snabbt märka att recensionerna blivit bättre år för år. Det beror framförallt på att både tillverkarna och återförsäljarna blivit alltmer medvetna om hur viktigt det är att kunna presentera kvalitet även bland billigare produkter. Det säger sig självt; om du säljer en usel vara så spelar det ingen roll hur billig den är då du bara kommer få klagomål och dålig reklam. Saker som sociala media gör det dessutom svårt att komma undan om en produkt är dålig.

En annan anledning till att billiga elcyklar är bättre idag än förr är att de blivit vanligare. Ju fler människor intresserar sig för elcyklar desto viktigare är det för tillverkarna att visa hur bra de är och det är ett gyllene tillfälle för elcykel-marknaden att bli än mer populär.

Slutligen - Du sparar ändå

Oavsett om du väljer en billig eller dyr elcykel så kommer du i långa loppet tjäna både pengar och tid på att ersätta andra motordrivna färdsätt med den. Dina utlägg för bensin, olja, skatt, vägtullar och parkeringsplatser kommer att minska drastiskt och du kommer även att tjäna tid på att inte behöva leta efter parkering, för att inte glömma alla hälsofördelar med att cykla. Detta gäller även kollektivtrafiken då Ett SL-kort i Stockholm går på över 9000 kronor om året medan ett motsvarande kort i Göteborg kostar nästan 8000. Elcykeln är därför en värdefull investering för alla.

FAQ - Frågor och svar

Vad är en elcykel?

En elcykel är ett batteridrivet fordon som man både kan trampa som vanligt men också köra som en moped då den är försedd med en motor. Beroende på modell och kapacitet kan man hitta elcyklar i alla prisklasser, men över lag ligger priserna ganska mycket högre än en vanlig cykel. Saker som hastighet, laddningstid och batterilängd påverkar elcykelns värde, men också märke och design.

Det som skiljer en elcykel från en moped är just trampmöjligheten och det finns regler för hur den ska fungera och vilken hastighet den ska få uppnå. I Sverige är tumregeln att en elcykels motor inte får överskrida en hastighet på 25km/h och att den inte får ha en starkare nettoeffekt än 250W. Om en cykel överskrider dessa gränser räknas den som en lätt moped. Man behöver inte ha körkort för att ha en elcykel och det finns inte heller någon åldersgräns eller krav på hjälm, även om sunt förnuft tillråds. I olika länder gäller olika regler för elcyklar, vilket är bra att tänka på om man planerar färdas utomlands med sin elcykel, eller om man vill köpa en utanför rikets gränser.

När uppfanns elcykeln?

Experiment med elcyklar har pågått ända sedan cyklar och motorer började samexistera och de första patenten på olika modeller togs framförallt i USA på slutet av 1800-talet. På den tiden och ända fram till modern tid så handlade det framförallt om tunga versioner av cyklar med stora motorer som idag skulle klassificeras som mopeder, snarare än elcyklar.

Under de senaste årtiondena så har dock teknologin vid framställningen av elcyklar ändrats radikalt, och de liknar numera vanliga cyklar. Saker som batterimodeller, laddningstid, och kapacitet har ökat drastiskt, och det har dessutom blivit alltmer inne att ha en e-cykel, som den också kallas, inte minst på grund av miljömedvetenheten. Enligt Trafikverket så är elcykeln på ständig uppgång i Sverige och om trenden fortsätter som den har gjort så räknar man med att så mycket som 20% av landets alla cyklar kommer att vara av el-modell. Det har gjort att tillverkarna har vaknat till och börjat satsa extra mycket på att förbättra elcykelns prestation och kvalitet, inte minst då alltfler privata och offentliga företag, till exempel Posten, köper in den här typen av fordon.

Vad finns det för olika typer av elcyklar?

Den ”typiska” elcykeln ser ut som en något robustare version av en vanlig cykel, med eller utan pakethållare, men det finns också andra varianter som till exempel hopfällbara mini-cyklar, trehjulingar, mountain bikes och Segways. Även motorernas funktioner kan vara lite olika, till exempel att den enbart fungerar i samband med att man trampar på pedalerna, som en slags påskjutsande assistent, eller att den också kan driva cykeln utan något fotarbete. Om en cykel är så stark att den överskrider den tillåtna maxkapaciteten och hastigheten så hamnar den i moped-kategorin, även om den till utseendet fortfarande liknar en vanlig cykel, och då finns det både åldersgräns och krav på körkort.

Cyklarna laddas i eluttag och i många städer finns det idag för ändamålet utplacerade laddningsstationer. Världens ledande stad när det kommer till elcyklar är Lissabon, som efter en stor kampanj som drogs igång år 2017 har över 500 laddningsstationer och en elcykel-flotta på över 30%, vilket lett till att staden krönts till Europas eko-vänligaste för år 2020.

Vem passar elcykeln?

Alla människor kan använda en elcykel och även om det hittills framförallt har varit äldre personer och kvinnor som föredragit dem framför vanliga cyklar så har det numer blivit allt vanligare för yngre att skaffa sig en. Det finns många fördelar med att skaffa sig en elcykel, inte minst som ett billigare och miljövänligare alternativ till bil, moped eller motorcykel. Då motorn ger cyklisten en liten extra push i backar eller om man cyklar i hård motvind så passar en elcykel särskilt bra om man bor i ett kuperat landskap eller om det blåser mycket där man bor. Det finns också många människor som av olika hälsoskäl inte riktigt orkar ha en cykel, till exempel personer med andningsbesvär eller försvagade leder, som med en elcykels hjälp kan fortsätta med sitt favoritfärdsätt utan problem. En inte oviktig anledning till att skaffa elcykel är också att den är tyst och snäll mot naturen, och för personer som tycker att det är kul att ha det senaste inom teknologi är det här ett måste.

Senast Uppdaterad: 2019-12-12 12:42:21

Ge din syn på Elcykel
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu